GEBRUIK IN DE KEUKEN:

Peperachtige, mosterdachtige looksmaak!

Blaadjes:
– in soep of stoofschotels
– versnipperde blaadjes in yoghurt
– op een boterham met kaas
– pesto van de bladeren

Bloemetjes als decoratie voor sorbet, in salades of op een boterham met platte kaas

Zwarte zaad als peperkorrels en voor mosterd

Wortel laten meetrekken in groentesoep en ragout

MEDICINALE TOEPASSINGEN:

Thee: week 2 theelepeltjes kruid 5 uur in water – breng daarna even aan de kook – laat nog 10 minuten staan – drink op

Lotion: wortel van plant in olie koken tegen astma & bronchitis – kompressen tegen insectenbeten!!

Blaadjes kneuzen voor slecht helende wonden.

Rauw eten als medicijn: minstens 3x per week onder maaltijd:
– veroorzaakt zweten –> afdrijven afvalstoffen
– antiseptisch
– diuretisch of vochtafdrijvend
– slijmoplossende werking
– tegen reumatische aandoeningen en jicht