Dit plantje vonden we langs de Nete, nog niet helemaal opengebloeid…

Na wat opzoekingswerk – wat steeds gemakkelijker wordt door de veelheid aan websites die voor onkruid opkomen (we’re on the right track!!) – bekroonde ik deze plant tot 4-sterrenplant! Het stond ook wel bekend als Heidens wondkruid.

MEDICINAAL:

Het doet zowat vanalles:
Ontgiftend, ontstekingsremmend, diuretisch (urinedrijvend), samentrekkend, bloedzuiverend, zweetdrijvend, antiseptisch, positief voor oedemen, jicht, huidaandoeningen, immuunsysteem en slijmvliezen,…

Drogen doe je zo:
Oogst de planten vanaf halverwege de stengel in juli-augustus – drogen bij 40° – bewaren in afgesloten potten

Vroeger gebruikte men deze plant vrijwel altijd in kruidenmengsels voor (etterende) wonden. Nu kan je gewoon compressen gebruiken natuurlijk…

Ook voor tandvlees, keel en amandelproblemen is het een echte heler. Maak een gorgeldrankje als all-round mondverzorging.

Last but not least, voor diegenen die zoals ik vaak te kampen krijgen met blaasontstekingen: als thee is ie goed bij (chronische) nier- en blaasontstekingen!! De urineproductie kan tot tweemaal hoger zijn wanneer men deze theetjes drinkt en dit zonder de nieren te belasten. Meer zelfs, ondertussen herstelt het het nierweefsel!

Thee maak je zo:
Kook 10g gedroogde blaadjes 2 minuten in 50cl water – laat 10 minuten trekken – beetje suiker toevoegen
TIP: bij chronische blaasontsteking kan je heermoes toevoegen

EETBAAR:

De blaadjes zijn perfect rauw te eten. Slaatjes, soepjes, stoofpotjes,… je kunt er alle kanten mee uit!